Afgelopen zaterdag namen ongeveer 120 genodigden deel aan de plechtige voorstelling van het jubileumboek ‘Amar y Servir’ en de onthulling van het kunstwerk ‘Ontplooien’, gecreëerd door oud-leerkracht Luc De Block ter gelegenheid van 400 jaar Sint-Jozefscollege.
AMAR Y SERVIR
Het boek ‘Amar y Servir’ vertelt enkele merkwaardige histories van het Sint-Jozefscollege. Vele van die ontwikkelingen maken deel uit van het collectieve geheugen en het dagelijkse leven in de school nu. De bijdragen in het boek zijn evenwichtig over 400 jaar traditie gespreid en behandelen maatschappelijke onderwerpen die verband houden met ons jezuïetencollege. Ze illustreren op de meest uiteenlopende wijze de ontwikkeling van het college met aandacht voor religieuze, wetenschappelijke, politieke, sociale, economische en kunstzinnige thema’s.
Het boek ‘Amar y Servir’ kreeg vorm dankzij de medewerking van 43 auteurs: jezuïeten, oud-leerlingen, externe specialisten, directieleden en leerkrachten.
Het jubileumboek, een blijvende herinnering aan deze feestelijke verjaardag, kan besteld worden door 20 euro te storten op rekeningnummer BE71 4325 0550 8169 van het Sint-Jozefscollege met vermelding BOEK 400, uw naam en uw adres. Betaalde boeken kunnen afgehaald worden op het onthaal bij mevr. Nancy Gisgand. Voor een meerprijs van 5 euro wordt het boek opgestuurd.
ONTPLOOIEN
Het kunstwerk ‘Ontplooien’ hangt voortaan in de nis boven de leerlingeningang, Pontstraat 11.
Het werk beeldt een takkenstructuur uit die niet verloopt volgens een vooraf afgesproken patroon. De groei is organisch, leeft en zoekt zijn eigen weg naar boven en naar buiten om tot volle ontwikkeling te komen.
En dat is toch de essentie van wat een ignatiaans geïnspireerd college wenst te doen: op basis van vertrouwen nog voor het verdiend is, in concentratie op volle ontwikkeling van de kinderen ons toevertrouwd ruimte geven voor groei en initiatief van onze leerlingen. Groei die niet gericht is op zelfontplooiing alleen, maar ook gericht op het welzijn van de andere en de wereld. Daarom hangt dit beeld ook op de plaats waar het hoort, nl. niet binnen de collegemuren, maar erbuiten als een statement van ons wezen, een affiche naar de buitenwereld. We zijn er ook voor de andere.
De titel is een werkwoord: ‘Ontplooien’. Een bewuste keuze voor de infinitief: ‘Ontplooiing’ is verworven, ‘ontplooien’ daarentegen is bezig, nooit af. Al 400 jaar lang worden hier jonge mensen gevormd volgens de filosofie en de inzichten van Ignatius, de stichter van de jezuïetenorde die aan de oorsprong ligt van dit college: ontplooi en ontwikkel de mogelijkheden en talenten van iedere leerling.
Dat we dit – allemaal samen – ook in de toekomst die voor ons ligt mogen blijven waarmaken!
Dankbare groet