Vers fruitsap voor Oekraïne

Wat begon als een ideetje tijdens een gesprek tussen twee internaatsleerlingen en hun opvoeder groeide uit tot een heuse actie voor Jesuit Aid for Ukraine. De leerlingen van de eerste graad van het internaat persten op woensdagnamiddag 120 kg appelsienen alsof hun leven ervan af hing. Er werd manueel geperst maar ook de grove middelen werden ingezet om de vooropgestelde 40 liter appelsiensap te persen. Sommige persen moesten zelfs even buiten gezet worden om te bekomen van de zware inspanning.

Samen met meneer Van den Eeckhout stelden de leerlingen van het internaat op donderdagmiddag hun kraam op in de doorgang tussen de twee speelplaatsen. Onze herbruikbare bekers gevuld met vers appelsiensap werden gretig verkocht en goed gesmaakt. De hele actie bracht maar liefst € 1.000 op!!!

Van harte proficiat aan dit geweldige team voor jullie enthousiasme en engagement!




Solidariteitsmaaltijden t.v.v. Broederlijk Delen en Jesuit Aid for Ukraine

Zo’n 670 leerlingen en leerkrachten namen op maandag 28 en donderdag 31 maart deel aan de solidariteitsmaaltijden ten voordele van Broederlijk Delen en Jesuit Aid for Ukraine. Door hun deelname toonden zij hun solidariteit met wie het minder goed heeft in de wereld. Voor de prijs van € 2,50 euro kregen zij een kom soep met brood.Dank je wel aan alle deelnemers voor jullie steun voor deze projecten!




Zelfgemaakte instrumenten in de les muziek

Zoals elk jaar boksten onze leerlingen van het tweede jaar een eigen instrument in elkaar. Sommigen inspireerden zich op bestaande instrumenten, anderen lieten hun fantasie de vrije loop. Ook dit jaar kwamen er weer prachtige resultaten uit de bus. Met hun eigen creaties maakten de tweedejaars een rondo. Dit is een muziekvorm waarin een hoofdthema afgewisseld wordt door contrasterende strofes. Bewonderen jullie deze instrumenten even mee?




Tweede ronde van de Biologie Olympiade

Jef Van Hove (6WEWIA), Jasmijn Heyrman (6LAWE), Nena Imbrechts (5WEWIB2), Thomas Hendrickx (5WEWIB1),Wout De Brabander, Emile Quintijn (5WEWIA) namen op woensdag 16 maart deel aan de tweede ronde van de Biologie – olympiade.
Knap gedaan en we duimen voor een plaats in de finale !




Jongerenjury Koningin Mathildefonds

Op woensdag 16 maart trokken acht leerlingen (Anaïs, Camille, Inès, Margo, Maud, Robbe, Saar en Yaxin) uit 5GRWIA-LAWIA-LAWIB vrijwillig naar de gebouwen van de Koning Boudewijnstichting in Brussel om er deel te nemen aan een jurydag van het Koningin Mathildefonds. Zij mochten er, samen met acht Franstalige leerlingen uit een Brusselse school, een winnaar kiezen uit twintig projecten die een wezenlijk verschil (zullen) maken voor kwetsbare jongeren in ons land. In korte presentaties stelden jongeren uit heel België hun projecten voor. Het motto van de stichting is dan ook ‘voor en door jongeren’. Dat hebben ook onze leerlingen aan den lijve kunnen ondervinden. In de jury zetelden immers geen volwassenen en de keuze van de laureaat, die op 12 mei officieel bekendgemaakt wordt in het koninklijk paleis en de geldprijs van 10 000 euro mee naar huis mag nemen, lag volledig bij de jongerenjury. 

Met een constante focus én veel bezieling haalden onze leerlingen goede argumenten aan. Ze toonden empathie en spreekdurf. Ze luisterden en leerden hun mening bij te stellen. Ook tijdens de voorbereiding van de dossiers (in en buiten de lessen Frans en Nederlands) zetten ze hun beste beentje voor. Kortom, ze toonden betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Dat merkte ook de organisatie op, die zich heel lovend uitliet over deze jongerenjury. Onze leerlingen zijn een mooie ervaring rijker en toonden dat zij bekwame, bewuste en bewogen jonge mensen zijn. We mogen terecht fier zijn op hen!

Sarah Rubbens (begeleidende klasleerkracht)




Internationale dag / week tegen racisme

Op 21/3 is het internationale Dag tegen racisme. Wij maken er een week van, en dit vóór verdraagzaamheid en tegen racisme.Hopelijk kunnen de voorbeelden van Martin Luther King en vele anderen ons inspireren. Voor meer voorbeelden: kijk op insta @SJC_Wehearyou




Rinus van De Velde – INNER TRAVELS

Op woensdag 9 maart trokken de leerlingen van 3HUWE onder begeleiding van mevr. Dingemans en mevr. Van Overwaelle naar Brussel voor de tentoonstelling van Rinus Van de Velde. Charlotte Mertens schreef achteraf een verslagje over haar ervaring.

Ik vond de tentoonstelling zeer interessant. Ik maak ook graag kunst, maar ik dacht dat je buiten het atelier (wat bij mij de keuken is) je inspiratie moest opdoen. Dit is niet fout, maar je kan in je atelier naar kunst kijken en daarvan kunst maken. Ik denk dat Rinus Van de Velde veel mensen anders doet denken en hen kan inspireren. De houtskooltekening die ik het mooiste vond, was het zelfportret. Ik was onder de indruk over hoe je zoveel diepte kan creëren met enkel zwart en wit. Er kwam bij mij een waakzaam gevoel naar boven, alsof iemand over mij waakte. Tegelijk voelde ik een soort van verbondenheid, ik denk dat dit komt doordat ik het gevoel had dat Rinus over mij waakte, in dat zelfportret. Mijn favoriete werk was de zelfgemaakte trein, omdat er veel details in verwerkt waren, ik was zo onder de indruk toen ik het in het echt zag. Over elk detail is nagedacht. Het formaat van de trein was ook ongelofelijk, en dat met de hand gemaakt. Fantastisch. De trein deed mij herinneren aan mijn jeugd, toen we vroeger met de trein op reis gingen. Ik heb geleerd dat kunst ook in kunst te vinden kan zijn. Ik had hier nog nooit over nagedacht. Ook vond ik de gids super sympathiek. Ze gaf goede uitleg en de opdrachten waren leuk en creatief. Ik persoonlijk zou het nogal saai gevonden hebben zonder opdrachtjes. Ik denk ook dat het tripje naar Brussel veel goed deed aan de klasgroep. Ik vond het jammer dat we niet verder in de zelfgemaakte trein konden gaan. Voor de rest vond ik de uitstap super. De aanspreking museumbezoek(st)er klopt niet omdat het geen museum, maar een tentoonstelling was.




Nieuwsbrief Focus maart 2022

Bekijk hier de nieuwsbrief Focus voor maart 2022.

Voorgaande edities van onze nieuwsbrief kunt u raadplegen op onze website

Bent u nog niet ingeschreven op onze maandelijkse nieuwsbrief Focus, dan kunt u hier inschrijven.