Olympiade Nederlands (derde graad)

Woensdag 15 februari namen negen leerlingen uit het zesde jaar deel aan de voorronde van de Olympiade Nederlands. Deze vond plaats op school en verliep voor het eerst volledig digitaal. De proef bestond uit een afwisseling van open vragen en multiplechoicevragen over onderwerpen zoals drogredenen, ChatGPT, taalregels en taalgevoel, de literaire canon, Toki Pona (een verzonnen taal), Vlaams nationalisme in de literatuur … Een ware uitdaging! Helaas behaalde niemand van onze leerlingen een finaleplaats, maar Maud Lauweres (6LAWIB) kreeg een eervolle vermelding omdat ze bij de hoogst scorende 7,5% hoorde bij de open vragen. We wensen alle deelnemers proficiat met hun fraaie prestatie. Op naar de volgende editie!

Wat is de Olympiade Nederlands?

De Olympiade Nederlands is een wedstrijd over taal, literatuur en cultuur. De Olympiade begon in 2019 om de veelzijdigheid van het vak Nederlands – als studiediscipline ook wel neerlandistiek genoemd – te demonstreren aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Nederlands is meer dan taal- en redekundig ontleden; achter Nederlands schuilt een heel universum.

Voor wie is de Olympiade Nederlands bedoeld?

De Olympiade Nederlands is bedoeld als uitdagende proef voor scholieren in de hoogste graad van het voortgezet onderwijs. De bedoeling is om deze scholieren kennis te laten maken met hun talent voor taal en cultuur.

Voor meer informatie: https://www.olympiadenederlands.org/




IK TREK HET ME AAN

Trek op donderdag 9 februari een dikke trui aan voor dikketruiendag! Er wordt een koude ochtend voorspeld en we zetten de chauffage een tikkeltje zachter. Met deze symbolische daad willen we nog eens stilstaan bij de klimaatverandering.  

Om jullie wat op te warmen, verkoopt de MOS-werkgroep tijdens de ochtendspeeltijd en middagspeeltijd van 9 februari warme chocomelk voor 1 euro.  Je kan ons vinden op de speelplaats nabij de refters. De opbrengst wordt gebruikt voor de MOS-werking. 

Doe zeker ook mee aan onze fotowedstrijd. Dien voor 13 februari een originele foto in waarop je zoveel mogelijk truien aanhebt. Onze vakjury selecteert een winnaar die met een collegetrui naar huis mag gaan! 

Klik hier om deel te nemen: 

https://forms.office.com/e/Y4E9AbQ9Ry

Warme groeten

Het MOS-team,
aanspreekbaar via dhr. Geltmeyer, mevr. Lauweryns en dhr. Poelmans




Wedstrijd ‘Tom Waes in de klas’

De leerlingen van 2LAc namen onder leiding van dhr. Taveirne deel aan de VRT-wedstrijd ‘Win Tom Waes in je klas’ in het kader van de reeks Het Verhaal Van Vlaanderen. Wat viel er te winnen? Een geschiedenisles van Tom Waes himself natuurlijk.

De Slag bij Thermopylae waar 300 Spartanen dapper weerstand boden tegen het Perzische leger werd hiervoor nagespeeld en vastgelegd voor het nageslacht. Ze hebben helaas niet gewonnen maar hun inzending voor de wedstrijd kunnen jullie hieronder bekijken.




Focus februari 2023

Onze digitale nieuwsbrief Focus van februari 2023 werd zopas verzonden. Hij is eveneens te raadplegen via deze link.

Met deze nieuwsbrief brengen we u maandelijks op de hoogte van praktische afspraken, nuttige info en het reilen en zeilen op het ons college.

Ontving u de nieuwsbrief niet? Neem dan zeker een kijkje bij je ongewenste e-mails.

Inschrijven voor de nieuwsbrief kunt u hier.




Maria-Lichtmis

Op donderdag 2 februari werden de leerlingen door de leerlingenraad getrakteerd op pannenkoeken ter gelegenheid van Maria-Lichtmis. Tijdens de middag werden honderden pannenkoeken opgewarmd, besuikerd, opgerold en verorberd.

Ook de leerkrachten konden in de namiddag smullen van heerlijke pannenkoeken in de warme refter.

Dank je wel voor beide initiatieven!