COLLEGEFEEST – vrijdag 12 mei 2023

Wist je dat wij op vrijdag 12 mei vanaf 16.00 u. ons jaarlijks collegefeest organiseren? Hou deze datum met stip vrij in jullie agenda! Hieronder kan je alvast de sfeer van de editie van vorig jaar opsnuiven. Wij kijken ernaar uit om jullie allemaal te verwelkomen!




Lenteschoonmaak

De afgelopen weken kroop mevrouw Geinger een aantal keer de collegevijver in om de afgevallen bladeren en noten uit de vijver te vissen. Ze kreeg hierbij de hulp van leerlingen en collega’s. Onze vijver is intussen klaar voor een nieuw seizoen boordevol leven. Dank aan allen die geholpen hebben!




Sint-Jozefscollege wint opnieuw internationale scholierenquiz

Op de Nederlands-Belgische finale van de Ken-je-klassiekenquiz over de klassieke oudheid voor scholieren heeft het SJC voor de vierde maal de overwinning behaald. Op vrijdag 24 maart verzamelden 26 teams in het Rijksmuseum van Oudheden in het Nederlandse Leiden, nadat ze zich geplaatst hadden tijdens één van de regionale voorrondes. Onze school mocht zelfs twee teams naar de finale sturen. Eén team uit het zesde jaar met Maxime Van Houdt (6GRLA), Noah De Clippeleer (6GRLA), Wout De Brabander (6WEWIA) en Kassander Uythethofken (6LAWIB); en een tweede team team uit het vijfde jaar met Emmanuel Callewaert (5GRWIA), Mats Delporte (5GRWIA), Andries De Vos (5GRWIB) en Simon Verbeke (5GRWIA).

In de indrukwekkende Tempelzaal van het museum werden de leerlingen getest op hun kennis van de antieke mythologie, archeologie, literatuur, geschiedenis en taalkunde. Bij de tussenstand stond het team uit de retorica met drie punten verschil aan de leiding. Deze voorsprong hebben ze niet meer uit handen gegeven, waardoor de indrukwekkende wisselbeker voor de vierde maal naar Aalst komt. Het team van onze vijfdes behaalde de 18de plaats. Voor Maxime is dit zelfs zijn derde overwinning op rij. De twee jaren hiervoor was hij reeds de winnende finalist in twee (wegens covid) individuele edities. De overwinning is uiteraard een knappe prestatie waar we als school trots op zijn, maar niet minder waardevol is de ervaring voor de leerlingen om over de landsgrenzen heen hun passie en enthousiasme voor de klassieke oudheid met leeftijdsgenoten te mogen delen.

Tom Bruynooghe, Maarten Taveirne




Kangoeroewedstrijd 1ste graad

Op 16 maart namen alle leerlingen van de eerste graad deel aan de kangoeroewedstrijd.  Het reken-, denk- en puzzelwerk werd door heel wat leerlingen gesmaakt. Het potlood als aandenken is welverdiend!  139 leerlingen konden zich onderscheiden en mochten een mooie prijs ontvangen.

Enkele leerlingen behaalden een uitzonderlijke score (op 120).

  • In het eerste jaar behaalde Louis de Sonnaville (1LAa) 100 punten, Wilson Vandendriessche (1LAb) en Astrid Willemsen (1LAd) behaalden beiden 97 punten.

  • In het tweede jaar behaalde Zander Cis (2LAa) 111 punten. Lander Groebbens (2LAa), Ana Neckebroeck (2LAd) en Liam Van Wesemael (2GRLAa) behaalden 110 punten.

Proficiat aan alle deelnemers!!!




Tweede ronde van de BIO-olympiade

Op woensdag15 maart namen 9 leerlingen uit 5WEWIB1, 6WEWIA en 6WEWIB1 deel aan de tweede ronde van de BIO-olympiade in Gent.
Dank je wel, Emile, Fabian, Jasper, Jente, Nena, Lucas, Matthieu,Thomas en Wout voor zoveel interesse in de biologie!




Focus maart 2023

Onze digitale nieuwsbrief Focus van maart 2023 werd zopas verzonden. Hij is eveneens te raadplegen via deze link.

Met deze nieuwsbrief brengen we u maandelijks op de hoogte van praktische afspraken, nuttige info en het reilen en zeilen op het ons college.

Ontving u de nieuwsbrief niet? Neem dan zeker een kijkje bij je ongewenste e-mails.

Inschrijven voor de nieuwsbrief kunt u hier.




Junior Olympiade Natuurwetenschappen

Op woensdag 1 maart konden leerlingen op school deelnemen aan de Junior Olympiade Natuurwetenschappen. De JON-Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd waarin leerlingen van de tweede graad theoretische vragen en praktische oefeningen over biologie, chemie, fysica en geografie beantwoorden.

Vier leerlingen namen deel én selecteerden zich allen voor de finaleronde op zaterdag 6 mei in Technopolis! Van harte proficiat, Finn Verhaeren (4NAWE1), Hannah Kwanten (4NAWE1), Joran Deblander (4NAWE1) en Mano De Gezelle Moyson (4GRLA)! Ze behaalden mooie resultaten en we willen hen dan ook danken voor hun wetenschappelijke nieuwsgierigheid en inzicht!

In totaal namen 1899 leerlingen uit 175 scholen deel aan deze olympiade en behaalden uiteindelijk 192 leerlingen de vastgelegde cesuur (69%). We zijn dan ook trots dat maar liefst vier leerlingen het Sint-Jozefscollege mogen vertegenwoordigen tijdens de finale! Succes!