Een eigen klaslied

In de lessen muziek werden onze leerlingen van het eerste jaar sinds begin februari omgetoverd in echte singer-songwriters. Elke klas schreef namelijk zijn eigen klaslied. Dat hiervoor veel concentratie en reflectie nodig was, werd al snel duidelijk. We schreven een tekst (en pasten deze nadien meermaals aan in functie van de muziek), bedachten een passende melodie, leerden iets over akkoorden, testten allerlei klankkleuren uit, experimenteerden met ritmes… Het was een wekenlang proces van kritisch luisteren, bijsturen, meningen formuleren, oefenen en heel veel herhalen.

Na een tiental lessen waren we klaar voor de opname van het klaslied in de feestzaal. We zorgden ervoor dat alle stemmen en instrumenten mooi in balans waren met diens dynamiek. Door veel geduld en concentratie streefden we elke nieuwe poging naar een foutloze uitvoering van het nummer… Het harde werk werd beloond. Elke klas heeft nu haar eigen klaslied rond ‘vriendschap’ en daar mag iedere leerling erg fier op zijn!

1LAa – Wereld van verschil

1LAb – Het was maar een droom

1LAc – Onze achtbaan

1LAd – Dat is een vriend:

1LAe – Een wereld vol kleur

1LAf – We zijn er voor elkaar

1MTWa1 en 1MTWb1 – Reflet Des Choses

1MTWa2 en 1MTWb2 – Vriendschap is vertrouwen

1MTWc1 en 1MTWd1 – Marie et moi

1MTWc2 en 1MTWd2 – Iedereen is anders




Alweer goed nieuws van het Olympiadefront …

Op woensdag 24 mei vond de proclamatie plaats van de JWO en de VWO.

Beide finalisten van het SJC behaalden er een heel knappe 3e prijs:

  • Elias Van de Voorde (4GRLA) in de Junior Wiskunde Olympiade voor de 2e graad
  • Wout De Brabander (6WEWIA) in de Vlaamse Wiskunde Olympiade de 3e graad

Van harte proficiat aan Elias en Wout!!!




Emile wint de Biologie Olympiade!

Emile Quintijn (6WEWIA) heeft de Biologie Olympiade gewonnen. Hij scoorde niet alleen heel hoog op het theoretische gedeelte, maar slaagde ook met brio voor het praktische onderdeel. Het vakteam wetenschappen is dan ook bijzonder trots op zijn glansrijke prestatie.

Dit jaar namen meer dan 10.000 leerlingen deel aan diverse olympiades natuurwetenschappen. Zondag 21 mei werd tijdens de proclamatie in de aula Rosalind Franklin aan de KULeuven de eindrangschikking van de kandidaten bekendgemaakt. Emile behaalde de hoogste score voor biologie en werd daarvoor beloond met een prijzenpakket. Hij mag ook deelnemen aan de internationale ???????? ????????? ?? ?? ????????? ????????? ????????. ?

Van harte proficiat Emile!!! ??




Studiereis Londen

Onze leerlingen zijn echt van alle markten thuis: na zijn filmpje over de Romereis tijdens de paasvakantie waagde Abel Vos uit 5SPWE zich aan de studiereis naar Londen. Dank je wel, Abel, om ons te laten meegenieten van wat de Britse hoofdstad te bieden heeft.

Hieronder nog enkele sfeerbeelden van de studiereis:




6de-jaars op studiereis naar de Maasvallei en Condroz

De leerlingen van het zesde jaar keken er al maanden naar uit. Na de boeiende lessen over geologie konden ze eindelijk op stap naar de Condroz. Na een busrit van een tweetal uur hielden we halt op de Citadel van Namen. Van hieruit hadden we een mooi overzicht op de Maasvallei. De leerlingen werden bestookt met begrippen als kalksteen, kleisteen, Carboon, anticlines, terrassen, Devoon, … Geen probleem, ze hielden stand en na een leerrijk uurtje reden we verder naar Wépion voor de lunch. Onderweg naar de lunchplek zagen ze mooi hoe differentiële erosie in de Maasvallei het landschap deed veranderen. 

Toen de buikjes vol waren, was het tijd om voor vijf minuten op de bus te stappen en de wandelschoenen aan te trekken. Er volgde een steile beklimming in de fossiele meander van Profondeville. Ze konden genieten van een mooi uitzicht en een geweldige uitleg op de Point de vue de la Sibérie. Na de avontuurlijke wandeling waren de meeste leerlingen dolenthousiast toen ze hoorden dat er tien minuten later nog een mooie wandeling zou volgen. 

Na tien minuten rijden, waren we dan eindelijk bij het startpunt van, spijtig genoeg, reeds de laatste wandeling van de dag. We daalden de heuvel van Mont af tot in het dorpje Crupet, een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Tijdens deze afdaling konden de leerlingen verder smullen van de link tussen het landgebruik en de geologische ondergrond die teruggaat tot in het Devoon en sterk wordt bepaald door de afwisseling van kalksteen en zandsteen. 

Beneden, in het pittoreske Crupet wachtte er nog een aangenaam verfrissend drankje langs een idyllisch stroompje. De leerlingen genoten van deze verfrissing en waren vooral heel teleurgesteld dat dit de laatste wandeling van de dag was.