4de jaar naar Gent – do 28/09/2023

Naar jaarlijkse gewoonte trokken de vierdes in het kader van de lessen geschiedenis naar de Arteveldestad, Gent – volgens ingewijden de mooiste stad van Vlaanderen. Na Aalst uiteraard.

Via een digitaal interactieve speurtocht werden de leerlingen op ontdekkingspad gestuurd en ondergedompeld in het rijke verleden van de stad der stroppendragers.

Daarnaast bezochten sommige klassen het Museum voor Schone Kunsten (MSK), andere het Stadsmuseum Gent (STAM).

In het MSK maakten de leerlingen kennis met de indrukwekkende topcollectie die in een verrassende presentatie geëtaleerd wordt in al haar diversiteit, gespreid over maar liefst 35 zalen. Prikkelende en verrassende werken van onder meer Pieter Brueghel De Oude, Jheronimus Bosch, Anthony Van Dyck, Frans Hals en James Ensor.  Ook kregen ze een unieke inkijk in het restauratiewerk van 7 panelen van het Lam Godsretabel.

In het STAM reisden de leerlingen terug in de geschiedenis en maakten de metamorfose van de Keizer Karelstad mee in ‘Het verhaal van Gent’. Van een stad in wording naar een middeleeuwse metropool, een veerkrachtige en tenslotte een ongeremde stad. Het museum als teletijdmachine…

Tot slot werden de zeebenen gestrekt en kregen de leerlingen vanop het water een ander, maar niet minder charmant perspectief op de Fiere Stede. Kundig gegidst met de nodige kwinkslagen. Een mooie afsluiter van een geslaagde uitstap waarbij de weergoden in goede doen waren.




Spaghetti-avond LL&R

Wie kan er weerstaan aan een heerlijk bord spaghetti bolognaise of een vegetarisch hoogstandje? Niemand toch?! Wel, op vrijdag 13 oktober is het zover … de spaghettiavond van de leerlingenraad. Hier naartoe komen, kent alleen maar voordelen: je geniet van een heerlijk bord spaghetti en je steunt tegelijk jezelf. Elke euro winst gaat natuurlijk integraal naar de LL&R. Zo kunnen we geweldige activiteiten organiseren en waardevolle aankopen doen voor o.a. de speelzaal. Meteen inschrijven is dus de boodschap!
 
Kom je liever met je klas? Dit kan ook! Schrijf je in met de hele klas en we houden een special plaatsje voor jullie vrij in de Ponderosa!
 
De brief met alle info over de spaghettiavond én het invulstrookje worden binnenkort aan de leerlingen meegegeven naar huis. Hij is eveneens hier terug te vinden voor wie hem niet direct terugvindt.
Deponeer je ingevuld strookje (samen met gepast geld) in een gesloten omslag met de vermelding “Spaghettiavond” in de bus van de Leerlingenraad/Prefectuur 2 (tegenover het ICT-lokaal) vóór dinsdag 10 oktober 16.00 u.




Landschap-en biotoopstudie

Naar jaarlijkse gewoonte gingen ook dit jaar onze klassen uit het eerste jaar op landschap-en biotoopstudie. Een studie-uitstap die verbindend werkt en mee moet zorgen voor een fijne klassfeer. De leerlingen ontdekten, samen met hun klasgenoten en titularis, biotische en abiotische factoren in de natuur, begeleid door een gids uit de Helix. Ze mochten metingen uitvoeren in het bos en erbuiten.
Tijdens de landschapsstudie kwam oriëntatie, landschapselementen, bodemsoorten, sluizen,… aan bod. In de lessen natuurwetenschappen en aardrijkskunde wordt alles verder verwerkt. Een boeiende start van het schooljaar!




Welkom!

Op 1 september kregen de eerstejaars een warm onthaal op school. De meters en peters en de leerlingen van de LLR en het WHY-team ontvingen hen met open armen. Alle eerstejaars kregen een bandje in de kleur van hun klas en konden zo hun klasgenoten vinden. Daarna volgde een dag vol kennismakingsspelletjes in de klas.
Bedankt aan alle meters, peters, LLR en WHY-ers voor hun inzet. We wensen iedereen een mooie start!