Solidariteitsmaand

Tijdens de oktobermaand vragen wij aan al onze leerlingen een verhoogd engagement om, naar een uitdrukking van Pedro Arrupe s.j., ‘agents of change’ te worden: jongens en meisjes die hun verantwoordelijkheid opnemen om onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. We doen een inspanning en steken de handen uit de mouwen om diegenen die het minder getroffen hebben dan wij te steunen.

Verschillende initiatieven werden de afgelopen weken genomen: wafeltjesverkoop, zwemmarathons, verkoop van o.a. pannenkoeken, croques, cakes, chocomelk, frituursnacks, hot-dogs en desserts op de speelplaats… Een klas uit het zesde jaar schonk zelfs een deel van de opbrengst van hun klassenfuif aan het goede doel. De klassen van het derde jaar slaan later dit schooljaar nog de handen in elkaar en organiseren opnieuw een Vlaamse kermis.

De opbrengst van al deze acties gaat ofwel naar een zelfgekozen goed doel, ofwel naar één van de projecten die het Sint-Jozefscollege al een warm hart toedraagt en financieel ondersteunt. Sommige van deze organisaties werkten ook mee aan de werelddagen.

  • JRS Belgium (=Jesuit Refugee Service): de Belgische afdeling van JRS-International, een christelijke NGO, gesticht in 1980 door Pedro Arrupe s.j., toen algemeen overste van de jezuïeten. JRS International is in meer dan vijftig landen actief en wil vluchtelingen en gedwongen migranten begeleiden en hun rechten verdedigen.
  • Vzw Lejo: een laagdrempelig vrijetijdsaanbod om de Aalsterse jongeren te leren kennen en samen te werken rond talenten en ervaringen. Elke woensdagnamiddag en vrijdagavond kunnen jongeren bij hen terecht in ontmoetingshuis de Brug voor allerlei activiteiten.
  • Het jezuïetencollege Alfajiri van Bukavu (Oost-Congo), waar o.a. onze oud-leerling Pater Herman De Weerdt s.j.  (reto 1955) jarenlang heeft gewerkt.
  • Jube Kids: een organisatie die zorgt voor financiële en/of materiële hulp bij naschoolse activiteiten voor kansarme jongeren uit Aalst.
  • Het AROUSE-project van wijlen onze oud-leerling Pater Pierre-Paul Van Nuffel s.j. (Reto 1947): actief in honderden dorpen in India  wordt via verschillende initiatieven gezorgd voor scholing, basisgezondheidszorg, zelfhulpgroepen, dorpsontwikkelingsprogramma’s, rechtshulp…  
  • Licht voor de Wereld: een ngo die zich in ontwikkelingslanden inzet voor blinden en mensen met andere oogziekten.