Stadstornooi Basketbal – woensdag 24 januari ’24

Op woensdag 24 januari organiseerde de sportdienst het stadstornooi basketbal voor alle Aalsterse scholen. Reeds enkele jaren doen ze dit, naast voor de 1e graad, voor de 2e en 3e graad gecombineerd.

Voor de eerste graad schreven we ons in met twee teams, een jongens en een meisjes team. Op voorhand wetende dat er enkel een jongensreeks was, hadden de meisjes goeie moed en schreven ze zich als apart in. In twee poules ging de eerste graad aan de slag.

Het eerste team bestond uit 9 gemotiveerde jongens van het eerste jaar. De eerste wedstrijd was het nog wat zoeken en werden we door het Atheneum Aalst geklopt maar de jongens hielden er een positief gevoel aan over. Hun tweede partij was tegen het Lyceum, een aarzelende start zorgde ervoor dat we al snel op achterstand kwamen. Met een time-out staken we de hoofden bij elkaar, stuurden we als team wat bij en we zetten de achtervolging in. De punten kwamen op het bord maar net niet genoeg. Op naar de beslissende wedstrijd… SJC jongens tegen het SMI, de winnaar zou derde in de poule worden en mocht spelen voor plaats 5 – 6, de verliezer zou tevreden moeten zijn met de 7e plaats. Zogezegd zo gedaan, de jongens waren er op gebrand om te winnen, het ging voortdurend gelijk op en daar was het dan, met nog 30 seconden op de klok scoren we en hadden we nog maar één taak, balbezit verkrijgen en dit behouden. De klok telt af en eindelijk konden we opgelucht ademhalen, onze eerste winst, 12-11 tegen het SMI. Afwachten naar de resultaten in de andere poule, wie wordt onze tegenstander?

Naast de jongens, vertegenwoordigden ook 7 meisjes van het eerste jaar onze school. Op voorhand wetende dat het niet eenvoudig zou worden, hebben ze toch alles gegeven. Tweemaal verlies in de poule tegen het tweede team van Atheneum Aalst (de latere winnaars) en DVM Humaniora, maar toch met het nodige weerwerk, mooi samenspel en verschillende mooie punten werden de meisjes derde in de poule.

Derde in de poule… net zoals onze jongens, de strijd om de 5e plaats werd dus gestreden tussen de jongens van het SJC tegen de meisjes van het SJC. Een zeer leuke affiche en beide ploegen gaven zich niet zomaar gewonnen. Uiteindelijk trokken de jongens aan het langste eind. Maar beide teams mogen trots zijn op hun prestatie! Knap gedaan.

Voor de 2e en 3e graad schreven zich 5 teams in en er werd 1 grote poule voorzien, waarbij iedereen het 1 keer tegen elk ander team moest opnemen.

Oorspronkelijk waren er een 9-tal leerlingen ingeschreven. Meestal gebeurt het eerder dat hierbij nog enkele leerlingen afvallen, maar nu gebeurde het omgekeerde: er kwamen lastminute nog 3 leerlingen bij. Het werd dus geen sinecure om iedereen voldoende speeltijd te geven, daar er maar 4 matchen van een kwartier op het programma stonden. Maar liever met teveel dan teweinig…

Onze eerste match werd gewonnen met 14-9. De spelers moesten nog wat wennen aan elkaar om samen te spelen, maar toch werd Atheneum Aalst vrij vlot opzij gezet. De volgende tegenstander was VTI. Deze ploeg bestond uit slechts 5 spelers, maar hadden duidelijk al meer samen gespeeld. Er werd heel vlot rondgespeeld en soms kwamen we net te kort om hen het scoren te beletten. Toch klampten we verdienstelijk aan, maar enkele rake 3-punters deden ons uiteindelijk de das om: 17-28 verlies. Voor de 3e wedstrijd namen we het op tegen de ploeg van SMI. Enkele andere, jongere spelers kregen de kans om te starten. Eerst kwamen we ondanks goed spel 7-0 achter, maar dit werd vrij snel rechtgezet. Uiteindelijk bleef het wel spannend, maar konden we de match toch onder controle houden, met een 18-15 overwinning als gevolg. Na even rust hadden we nog een laatste wedstrijd te gaan versus Lyceum. Deze ploeg had nog niet verloren en leek heel sterk te zijn. Dat bleek ook na de eerste 10 minuten: 9-4 achter. Wij gaven ons echter niet zomaar gewonnen en door sterk weerwerk en enkele zuivere vrijworpen, konden we het tij keren naar een 9-10 voorsprong! Nog 1 minuut te gaan… We leken stand te houden en de laatste seconden tikten weg… Er werd nog een ultieme poging ondernomen door een leerling van het Lyceum van achter de driepuntslijn en die bal viel er knap in… (12-10 verlies). Echter bleek dat dit na het overschrijden was van de tijd, met wat chaos tot gevolg. De persoon die de tijd moest bijhouden had jammer genoeg de scheidsrechter niet tijdig op de hoogte kunnen stellen dat de match reeds voorbij was voordat die laatste shotter de bal had ontvangen. Hier was achteraf helaas nog weinig aan te doen, maar we voelden ons wel wat bestolen. Ondanks deze anticlimax speelden we toch een sterk tornooi en eindigden we knap derde. De toekomst van basketbal op het SJC lijkt verzekerd!