SJC stoot door naar finale internationale quiz over de Oudheid

Wat doet u zoal op een zondagvoormiddag? Vier enthousiaste leerlingen van ons college (Walter D’Hondt (6GRWIA), Tristan Grypdonck (6GRWIB), Berwout Heymans (6GRLA) en Tibo Verbeke (6GRWIA)) nemen op zondag 24 januari van achter hun computerscherm deel aan de voorronde van de Ken-je-klassiekenquiz. In deze quiz wordt naar de kennis van de klassieke oudheid gepeild bij Nederlandse en Vlaamse scholieren. Voor de vierde keer al nemen wij met het SJC deel. De voorronde wordt ongemeen spannend. Naar het einde van de eerste spelronde begint Tristan richting het podium te klimmen. Na de tweede ronde rijdt hij zelfs op kop, op de voet gevolgd door nummer twee en nummer drie. De laatste, derde ronde, is ronduit nagelbijtend. Maar zelfs met de hete adem in de nek laat Tristan geen punten liggen. Hij eindigt verdiend op de eerste plaats (37 deelnemers). Na drie jaar stoot het SJC zo opnieuw door naar de finale van deze quiz. In gunstige omstandigheden gaat die finale in het voorjaar van 2021 door in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Drie jaar geleden keerde onze ploeg naar Aalst terug met de beker. Maar door corona zal Tristan de eer van onze school echter alleen moeten verdedigen.




Schaken in tijden van corona

Ligt het aan de succesvolle Netflix-serie The Queen’s Gambit, aan het feit dat we door de coronamaatregelen meer thuis zijn, aan de schitterende prestaties van onze school op het online Oost-Vlaams kampioenschap? We weten het niet, maar schaken is populairder en populairder aan het worden, ook bij onze leerlingen.

Aangezien schaken niet fysiek op school kan doorgaan, weken we uit naar een online platform, Lichess.org. We hebben daar intussen een mooie vertegenwoordiging liefhebbers van onze edele denksport. De teller staat momenteel op 26 schakers en schaaksters, en er komen er nog elke week bij.

Elke woensdag om 15u houden we daar een toernooitje tussen leerlingen van onze school. We hebben spelers van zowat alle niveaus, dus elke week worden daar zeer spannende duels bevochten. We durven al eens gekke varianten van het schaakspel uitproberen (atoomschaak, antischaak, supersnelschaak …) en variëren vaak in het soort toernooien dat we spelen, zodat het altijd plezant, spannend en uitdagend blijft.

Wil je zelf ook deel uitmaken van dit enthousiaste team? Dat kan eenvoudig door op www.lichess.org een account aan te maken en toelating te vragen tot het team “Sint-Jozefscollege Aalst” bij “Gemeenschap”, “Teams”. Vermeld zeker je naam in de aanvraag, dan laten we je meteen toe tot het team.

Zien we jou binnenkort aan het digitale schaakbord?

De schaakcoaches
Dhr. Bruynooghe en Dhr. Vanderfaeillie




Fietscontrole en -registratie

Op dinsdag 26/01 (1ste en 3de graad) en donderdag 28/01 (2de graad) vindt in de fietsenstalling een preventieve fietsencontrole plaats, uitgevoerd door de Lokale Aalsterse Politie.

Het is een unieke gelegenheid om de fiets vooraf eens volledig in orde te (laten) zetten.  In de loop van de voormiddag zullen alle leerlingen, die zich bij het begin van het schooljaar als fietser hebben opgegeven en met de fiets naar school zijn gekomen, worden uitgenodigd om even naar de fietsenstalling te gaan om hun rijwiel te laten checken.

Alle leerlingen die dat willen krijgen tevens de mogelijkheid om hun fiets gratis te laten registreren. Hiervoor dient het fietsenregistratieformulier vooraf ingevuld te worden.

Gelieve, a.u.b., ten laatste tegen donderdagavond 21/01 door te geven of u wenst gebruik te maken van dit bijzondere aanbod! Een berichtje aan dhr. Van de Winkel via Smartschool volstaat. U zorgt, op de dag van de fietsencontrole, ervoor dat uw fietsregistratieformulier correct is ingevuld en aan uw fiets is gehecht; zéér belangrijk bij het invullen van het formulier: UW RIJKSREGISTERNUMMER is NOODZAKELIJK!!!

Zet die fiets maar in orde!!! :o)




Veilig online: gratis webinar voor (groot)ouders

Stad Aalst, Huis van het kind en Child Focus presenteren een project rond veilig internetten aan leerkrachten, leerlingen en ouders om te leren omgaan met de mogelijkheden en risico’s van het internet.




INSCHRIJVINGEN 2021-2022

Vanaf volgend schooljaar schakelen alle Aalsterse secundaire scholen over op een digitaal aanmeldingssysteem voor de inschrijvingen in het eerste jaar. Meer informatie over de procedure leest u via deze link. Vanaf 11 januari kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek via 053 79 04 41.