SJC’s schaakteams grijpen net naast de Corona-kroon

Het mogen dan wel buitengewone tijden zijn, het jaarlijkse Oost-Vlaamse schoolschaak-kampioenschap ging gewoon door, zij het in digitale vorm. Op woensdagnamiddag 18 november werd een online tornooi georganiseerd via lichess.org. In een rapidtornooi van zeven ronden met een tempo van 10 minuten per speler per partij met 2 seconden extra per gespeelde zet werd uitgemaakt wie zich kampioen van Oost-Vlaanderen mag noemen. 10 ploegen tekenden present, die 7 scholen vertegenwoordigden. Onze school schreef 2 ploegen in. In de eerste ploeg zaten Berwout Heymans (6GRLA), Ruben Barremaecker (4ECB), Jonny Ye (3GRLAB) en Mats Delporte (3GRLAB). De tweede ploeg werd vertegenwoordigd door Daniël D’haeseleer (4GRLAA), Thomas Van Cauwenbergh (4ECA1), Ferre van den Houwe (6WEWIB2) en Lars Koops (4GRLAB1).

Na een intense training tijdens de herfstvakantie bleken onze spelers reeds goed vertrouwd met het speeltempo en lieten ze menig tegenstander alle hoeken van het schaakbord zien. Uiteindelijk behaalde de eerste ploeg een zilveren medaille met 20,5 punten, nauwelijks 1 punt minder dan de winnaars. Als je weet dat zij dat extra punt achteraf bijgekregen hebben omdat een van hun tegenstanders betrapt werd op computerfraude, weet je hoe spannend het geweest is. Ook de tweede ploeg deed het zeer goed en behaalde een 4e plaats met 13,5 punten. Het andere Oost-Vlaamse Jezuïetencollege behaalde een 3e plaats. Nooit eerder presteerden we zo goed op het kampioenschap!

Nogmaals proficiat aan onze deelnemers die van thuis uit aan een hoog tempo schitterende combinaties op het bord wisten neer te zetten. Onderstaand pareltje wist Berwout met wit tijdens de eerste ronde uit zijn mouw te schudden. Zijn tegenspeler speelde net zijn toren naar g8. Kan je zelf achterhalen met welke zet Berwout elke verdere tegenstand kon verpletteren?

De schaakcoaches T. Bruynooghe en D. Vanderfaeillie

Scroll naar top