Verrassend vijfde op virtuele Vlaamse schoolschaakkampioenschappen

image_pdfimage_print

In deze virtuele tijden wint schaken enorm aan populariteit. De huidige technologie maakt het dan ook gemakkelijk om online een potje te schaken. Deze technologie werd ingezet om zaterdag 27 februari het Vlaams schoolschaaktornooi te laten doorgaan. Via het online platform Tornelo werden 9 rondes gespeeld aan een rapid tempo (10 minuten per speler per partij met 3 seconden extra per zet). Gelukkig hadden onze spelers deelgenomen aan een oefentornooi de vrijdag voordien, want het was een hele klus om op een correcte manier aan te melden.

Het SJC werd vertegenwoordigd door 5 schakers, de ervaren spelers Berwout Heymans (6GRLA), Jonny Ye (3GRLAB) en Mats Delporte (3GRLAB), Ferre van de Houwe (6WEWIB2) die sinds dit schooljaar het team vervoegd heeft en nieuwkomer Maarten Van Gysegem (3LAB3) die zijn debuut op een tornooi maakte.

Om 10u startte de eerste ronde en de laatste ronde eindigde omstreeks 16u30. Onze ploeg deed het zeer goed en behaalde een 5de plaats van de 30 deelnemende ploegen, onze beste prestatie ooit. Berwout moest zich slechts één maal gewonnen geven en kon een andere keer met amper 10 seconden op de klok toch nog een gelijkspel door herhaling van zetten forceren. Hij eindigde met 7,5 van de 9 te behalen punten. Ook Jonny kon met flitsend spel zijn bullet ervaring tentoonstellen. Hij behaalde met 6,5 punten een voortreffelijk resultaat. Nieuwkomer Maarten nam een wat valse start door de eerste partij meteen pat te geven. Daarna kon hij zich mooi herpakken en hij eindigde met 5,5 punten. Mats had wat pech met de paringen waardoor hij een aantal zeer pittige tegenstanders voorgeschoteld kreeg. Uiteindelijk kon hij 4,5 punten uit de brand slepen. Ferre schaakt sinds dit schooljaar actiever en nam online al aan verschillende partijen deel, maar mist nog wat tornooiervaring. Toch wist ook hij 4 punten te behalen.

Hoewel het hele gebeuren online verliep, bleef onze ploeg tussen de partijen door contact met elkaar houden via Teams. Zo werden grappige situaties, mooie stellingen en jammerlijke verliezen toch nog met elkaar gedeeld. Bovendien verliep alles vrij vlot op 1 technische storing na. De spelers beleefden een leuke schaakdag en mogen oprecht fier zijn op hun resultaat.

Ze kijken er alvast naar uit om de tegenstander opnieuw in de ogen te kunnen kijken boven een houten (of desnoods zelfs plastieken) schaakbord.

De schaakcoaches T. Bruynooghe en D. Vanderfaeillie

Zie jij net als Ferre in de zesde ronde welke zet zwart
moet spelen om wit de zet nadien mat te zetten?

Scroll naar top