Wetenschapsolympiades

Jaarlijks biedt het Sint-Jozefscollege leerlingen van de tweede en derde graad de kans om deel te nemen aan de wetenschapsolympiades. Leerlingen kunnen via deze weg hun kennis testen en inschatten hoe vragen bijvoorbeeld worden gesteld bij latere toelatings- en ijkingsproeven.

De eerste rondes vinden plaats op school. Inschrijven kan door een Smartbericht te sturen naar de verantwoordelijke leerkracht. Het inschrijvingsgeld wordt door de school betaald, op voorwaarde dat wie zich inschrijft ook effectief deelneemt. Wie toch afwezig blijft, betaalt het inschrijvingsgeld zelf.

De Vlaamse Chemie Olympiade of VCO is een wedstrijd waarin leerlingen van de derde graad hun theoretische als praktische kennis over chemie testen en mooie prijzen in de wacht kunnen slepen (dit jaar: stageplaatsen in China).

 • Uiterste inschrijvingsdatum: 25 oktober 2021 (verantwoordelijke leerkracht: C. Asselman)
 • Datum 1ste ronde (op school): 17 november 2021.
 • Datum 2de ronde: 23 februari 2022.
 • Info via: https://www.vonw.be/olympiade-chemie

De Vlaamse Fysica Olympiade of VFO is een wedstrijd waarin leerlingen van de derde graad hun theoretische als praktische kennis over fysica testen en mooie prijzen in de wacht kunnen slepen (dit jaar: stageplaatsen in Wit-Rusland).

 • Uiterste inschrijvingsdatum: 24 december 2021 (verantwoordelijke leerkracht: K. Poelmans)
 • Datum 1ste ronde (op school): 26 januari 2021.
 • Datum 2de ronde: 29 februari 2022.
 • Info via: https://www.vonw.be/olympiade-fysica

De Vlaamse Biologie Olympiade of VBO is een wedstrijd waarin leerlingen van de derde graad hun theoretische als praktische kennis over biologie testen en mooie prijzen in de wacht kunnen slepen (dit jaar: stageplaatsen in Armenië).

 • Uiterste inschrijvingsdatum: 10 januari 2022 (verantwoordelijke leerkracht: M. Geirnaert en A. Molin)
 • Datum 1ste ronde (op school): 2 februari 2022.
 • Datum 2de ronde: 16 maart 2022.
 • Info via: https://www.vonw.be/olympiade-biologie

De Junior Olympiade Natuurwetenschappen of JON is een wedstrijd waarin leerlingen van de tweede graad (vooral in het vierde jaar) hun kennis over aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica kunnen testen en mooie prijzen in de wacht kunnen slepen.

 • Uiterste inschrijvingsdatum: 1 februari 2022 (verantwoordelijke leerkracht: L. De Clercq)
 • Datum 1ste ronde (op school): woensdag 23 maart 2022, 13u-15u.
 • Datum 2de ronde (KU Leuven of online): zaterdag 30 april 2022
 • Info via: https://www.vonw.be/olympiade-junior

image_pdfimage_print
Scroll naar top