Olyfran – de Olympiade van het Frans

Het is een vaste traditie van de vakgroep Frans om jaarlijks deel te nemen aan Olyfran – de Olympiade voor het Frans. In een eerste schriftelijke ronde lossen de deelnemende leerlingen 75 meerkeuzevragen op die de reikwijdte van hun lexicale, grammaticale en culturele kennis van het Frans aftoetsen. Deze vragen worden zowel aan de Franstalige als de Nederlandstalige leerlingen voorgelegd maar voor beide categorieën volgt een verschillend klassement.

Zowel voor de leerlingen als voor de collega’s Frans is deelnemen aan de Olympiade een geknipt instrument om het niveau van de individuele leerling en dat van de school af te toetsen aan het Vlaamse gemiddelde. Traditiegetrouw scoren we als[VY1]  school ruim boven het gemiddelde van de deelnemende Vlaamse scholen. De vakgroep Frans is dan ook zeer fier op de behaalde resultaten van onze leerlingen en we willen alle deelnemers van harte bedanken voor hun engagement.

Nog beter nieuws is dat Teaghan Van Delsen (5 GRWIB) de finale selectie heeft gehaald. Ze behaalde in de eerste ronde maar liefst 84% in de categorie “Olyfran MAX – Nederlandstaligen”. Enkel de 20 beste Vlaamse leerlingen in deze categorie worden tot toplaureaat gekroond.

De finale proef legde Teaghan mondeling af via videocall. Op het moment van het mondeling examen waren de vijfdes net op excursie in Normandië. Lange tijd hebben we gezocht naar een geschikte locatie in Rouen opdat Teaghan alsnog aan de finale proef kon deelnemen. Uiteindelijk kregen we een lokaal ter beschikking in de Bibliothèque universitaire de Droit, Économie et Gestion zodat ze haar examen in alle rust kon afleggen. Teaghan bleef koelbloedig tijdens het hele gebeuren. Ze greep de kans om zich in de loop van de dag mentaal klaar te stomen voor het vragengesprek. Op het moment van de waarheid bleef Teaghan gefocust en greep ze de kans om te bewijzen dat ook haar mondelinge vaardigheden op punt staan.

Op vrijdag 20 mei volgde de apotheose op het Ministerie van Onderwijs : de officiële proclamatie en prijsuitreiking. Onze toplaureate behaalde een zeer knappe vijfde plaats in haar categorie.
Teaghan ontving de prijs van Interrail die haar toelaat om 22 dagen gratis door Europa te sporen in de loop van 2022-2023, een online leerplatform Frans naar keuze, korting op de taalvakanties van Roeland en een uitgebreid boekenpakket. Naast deze mooie prijzen kregen alle toplaureaten ook een officieel diploma overhandigd. Het getuigt van haar excellente kennis van het Frans en zal een meerwaarde betekenen in haar professionele loopbaan.

Teaghan, onze felicitaties voor je knappe prestatie! Je doorgedreven inzet en je engagement voor Frans waren het recept voor dit succesverhaal!

Yumi Verplancke

image_pdfimage_print
Scroll naar top