Twintig jaar Sociaal Project

Volgend schooljaar zal het twintig jaar geleden zijn dat we op het college startten met het “Sociaal Project” voor de leerlingen van het vijfde jaar.

Het initiatief vindt zijn grondslag in de opvoedingswaarden die een jezuïetencollege aan zijn leerlingen wil overbrengen. We citeren uit ons opvoedingsproject:

‘Essentieel is dat de leerlingen uitgenodigd worden zich in te zetten voor kleinere of grotere projecten rond rechtvaardigheid en milieu. Hierin kadert het sociaal project op onze jezuïetencolleges: alle leerlingen besteden in de loop van hun schoolloopbaan tijd aan sociaal werk en houden daarvan een reflectieverslag bij. In de loop van het project valt het op hoezeer sommige leerlingen zich juist door deze actieve inzet vragen beginnen te stellen rond zingeving en geloof. Leerlingen worden zo niet alleen gevoelig voor gerechtigheid en milieu, maar worden zelf ook ‘agents of change’, naar een uitdrukking van Pedro Arrupe sj.’

Concreet kunnen leerlingen van de vijfdes een keuze maken uit een hele reeks van initiatieven waarin ze hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Die initiatieven variëren van wandelnamiddagen met personen met een beperking, voorlezen aan zieken, animatie voor bejaarden, huiswerkbegeleiding voor nieuwkomers of leerlingen met specifieke zorg, tot gezelschapsspellen met kinderen van vluchtelingen, enz.

De doelstelling en de essentie van het project liggen in de ontdekking dat sociaal engagement deugd doet en plezier schept voor jezelf én voor een ander. Dat je daaromtrent bij jezelf en eventueel ook rondom jou wat initiële tegenkanting moet overwinnen is heel normaal.

Om onze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden kunnen wij rekenen op een sterk team leerkrachten, oud-leerkrachten en ouders. Ze bezoeken de leerlingen tijdens hun dertig uren op de projectplaats, helpen hen bij het leggen van contacten en zoeken samen met hen naar oplossingen wanneer het moeilijk gaat .

We doen graag beroep op ouders en oud-leerlingen die bereid zijn om het sociaal project mee vorm te geven door één of meerdere leerlingen te begeleiden tijdens het project. Voor meer info stuurt u een bericht naar uvinl@sjcaalst.be.

image_pdfimage_print
Scroll naar top