Met twee ploegen naar het Oost-Vlaams Schoolschaakkampioenschap

Nu onze sterkhouders Mats en Jonny aan hun laatste schooljaar op het SJC bezig zijn, hebben we nood aan opvolgers in het schaakteam. Daarom, en ook omdat het enthousiasme rond het schaken hoog is, trokken we op 18 november met twee ploegen naar het Oost-Vlaams Kampioenschap Schoolschaak in Gent, waar we aangemoedigd werden door oude bekende Dhr. Vanderfaeillie die met zijn vier teams verschillende keren onze paden kruiste en het ons knap lastig maakte.

Onze eerste ploeg haalde een knappe vierde plaats. Nooit eerder raakten we zo dicht bij een podiumplaats! Op het eerste bord nam Mats Delporte (6GRWIA) het op tegen de beste spelers van de Oost-Vlaamse scholen. Tot voor de laatste ronde kwam hij zelfs in aanmerking voor de beste eerstebordspeler van het hele toernooi. Hij behaalde uiteindelijk 5,5 punten op 7.
Elias Van de Voorde (5GRWIA), die volgend jaar de kapiteinsrol overneemt van Mats, schoof dit jaar al door naar het tweede bord, waar ook hij een sterke tegenstand tegenover zich kreeg. Desalniettemin scoorde hij toch vier belangrijke punten.
Door de positiewissel met Elias kreeg Jonny Ye (6GRWIA) het op het derde bord relatief gemakkelijker dan de voorgaande jaren, en hij zette dit ook om in punten. Slechts 1 partij verloor hij. Met 6 op 7 leek hij wel vleugels gekregen te hebben.
Yang Wang (4GRLA1) vervolledigde de ploeg op bord 4. Nadat hij vorig jaar op het Belgisch Kampioenschap al wat toernooiervaring opgedaan had, haalde ook hij nu een zeer goede score van 5 op 7.

Onze tweede ploeg trad zonder ervaring in het strijdperk, maar dat was er niet aan te merken. Ook zij deden het heel goed, met een 18e plaats op 31 scholen.
Flor Baetens (4GRLA1) overtrof zelfs alle verwachtingen door op het eerste bord vier kleppers te verslaan.
Op het tweede bord bood ook Gürkan Yildiz (3LA3) serieus weerstand tegen sterke tegenstanders. Hij won zelfs een partij nadat hij eerst zijn dame had weggeblunderd en kaapte in totaal drie punten weg.
Onze youngster Havnd Alyousef (1MTWa) begon ijzersterk aan het toernooi, met maar liefst 2,5 op drie in de voormiddag. Helaas kon hij deze prestatie tegen onder andere veel ervarener tegenstanders niet doorzetten en bleef het bij deze 2,5 punten. Op zich een mooie prestatie op zijn leeftijd.
Victor Van Maelsaeke (4GRLA1) op bord vier speelde eerst voor jojo door winst en verlies telkens af te wisselen, maar vond winnen uiteindelijk toch leuker en maakte een geslaagd toernooidebuut met 4 op zeven.

Op de terugweg naar huis werden al volop plannen en tactieken gesmeed voor het Vlaams Kampioenschap. Dit smaakte duidelijk naar meer en onze schakers mogen terecht trots zijn op hun prestatie!

Dhr. Bruynooghe, schaakcoach

image_pdfimage_print
Scroll naar boven