Een Les in Diversiteit: Leerlingen Ervaren Hamlet door de Ogen van Teatro La Plaza

Op dinsdag 24 september woonden we met de leerlingen van het 6de jaar Moderne Talen een bijzondere voorstelling bij van Hamlet in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles. De theateruitstap kaderde binnen het vak Project. Dit klassieke stuk van Shakespeare werd in het Spaans (weliswaar met ondertiteling in het Frans en het Engels) gebracht door het Argentijnse gezelschap Teatro La Plaza, afkomstig uit Lima, Peru. Wat deze voorstelling speciaal maakte, is dat alle acht acteurs het syndroom van Down hebben.

Onder leiding van regisseuse Chela De Ferrari, oprichtster van Teatro La Plaza, werd Hamlet op een unieke en vrije manier vertolkt. De voorstelling draaide niet alleen om het klassieke verhaal van intrige en familieconflicten, maar was ook een krachtige reflectie op hoe onze maatschappij omgaat met mensen die afwijken van de zogenaamde norm. De Ferrari wil met dit stuk de samenleving confronteren met haar vooroordelen en met de manier waarop mensen met een beperking vaak worden buitengesloten.

De indrukwekkende groepschoreografie en het expressieve spel van de acteurs gaven het verhaal een geheel nieuwe dimensie. Het politieke en familiale drama in Hamlet, zoals de tragische dood van Ophelia en Hamlet zelf, werd een spiegel voor hoe wij omgaan met verschillen en anderen. Deze voorstelling zorgde ervoor dat de leerlingen niet alleen het verhaal van Shakespeare herbeleefden, maar ook hun eigen kijk op diversiteit en inclusie heroverwogen. Daarenboven werden ze uitgedaagd om hun verworven taalvaardigheid (Spaans, Frans & Engels) in te zetten voor de interpretatie van deze bijzondere voorstelling.

image_pdfimage_print
Scroll naar boven