Starten met Teams

Hoe begin ik eraan

1. Je kan Teams downloaden van deze pagina: https://www.microsoft.com/nl-be/microsoft-365/microsoft-teams/download-app
2. Maak hier de keuze tussen een download voor desktop of voor mobiel
3. Slaag je er niet in om de app te downloaden?
Dan kan je altijd inloggen via de website van Microsoft Teams: https://teams.microsoft.com en online met Teams werken

Je aanmelden op Teams

1. Start Teams.
    • Klik in Windows op Start Knop Start > Microsoft Teams.
    • Als je een Mac gebruikt ga je naar de map Programma’s en klik je op Microsoft Teams.
    • Op een mobiel apparaat tik je op het pictogram van Teams.
  2. Meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord voor Microsoft 365. Dit is dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord die je gebruikt om aan te melden op de schoolcomputers. De gebruikersnaam vul je aan met @sjcaalst.be (voor leerkrachten) en @leerling.sjcaalst.be (voor leerlingen)

Teams: de basis

Heb je nog nooit met Teams gewerkt?
Deze video begeleidt je doorheen de belangrijkste functionaliteiten van Teams.

Hoe kan ik mijn team/teamleden aanpassen en beheren

Je team wordt gecreëerd door de IT-verantwoordelijke.
Je kan nadien nog zelf aanpassingen doen aan je team.

1. Selecteer Selecteer deze optie om meer opties weer te geven Meer opties naast de naam van het team.
  2. Selecteer Team beheren om op één plaats Leden, Kanalen, Instellingen en Apps voor je team te vinden.
  3. Klik op de paarse knop “lid toevoegen” om je team uit te breiden.
  4. Ga met je cursor op de teamafbeelding staan en selecteer het potloodje om de teamafbeelding te wijzigen.

Hoe plan ik een vergadering

1. Ga in je kanaal onderaan naar “start een nieuw gesprek” > “nu vergaderen
  2. Voeg een onderwerp toe
  3. Kies de datum en het tijdstip waarop de vergadering moet doorgaan (als je meteen wil vergaderen klik je op “nu vergaderen”)
  4. Selecteer onder Kanaal toevoegen de pijl en kies een kanaal (kan automatisch ingevuld staan)
  5. Kopieer en plak de kanaalinfo in locatie.
  6. Voeg een beschrijving toe en selecteer opslaan.
  7. De deelnemers krijgen automatisch een e-mail-uitnodiging.

Nu is de vergadering zichtbaar voor iedereen in het team.
Is de vergadering eenmaal gestart, dan zal er een videosymbool verschijnen naast het team waarop men kan klikken op deel te nemen.

Hoe start ik een live vergadering vanuit een kanaal in Teams

1. Selecteer de camera onderaan in je kanaal (in dit geval kan iedereen die lid is van dit kanaal deelnemen)
  2. In de voorbeeldweergave van je video kan je een naam voor de vergadering ingeven en eventueel je vergadering op een later tijdstip plannen. Je kan er ook je camera aan of uit zetten.
  3. Selecteer Nu vergaderen om de vergadering meteen te starten. Iedereen die lid is van dit team en op dat moment online is, kan dan zien dat er een vergadering gestart is op dit kanaal.
  4. De teamleden kunnen dan klikken op een knop “deelnemen

Een teamcode genereren en gebruiken

Met een teamcode kan je studenten of collega’s toegang geven tot je team (let wel, dit kan je alleen als jij eigenaar bent van het team).

1. Selecteer °°° achter de naam van je team (team beheren)
2. Kies de tab “instellingen“> “teamcode
3. Nu zie je de knop om een teamcode te genereren.
Deze teamcode kun je uitdelen aan studenten of collega’s die lid willen worden.

Zij kunnen als volgt lid worden:
Op de voorpagina van Teams staat rechts boven een knop “lid worden of team maken”.
Wanneer ze daarop klikken, kunnen ze de code ingeven.

Hoe kan ik anderen dempen tijdens een Teams vergadering

Het is mogelijk om, als “eigenaar” van een team, anderen te dempen tijdens een vergadering.
Dit doe je als volgt:

1. Tijdens de vergadering kan je onderaan klikken op “deelnemers weergeven“.
  2. Aan de rechterkant kan je dan de deelnemer vinden die je wil dempen
  3. Selecteer °°° naast de naam van die deelnemer > “deelnemer dempen

Hoe kan ik een Teams vergadering opnemen

1. Start je vergadering.
  2. Zodra je in je vergadering zit en met de cursor over je scherm beweegt, zie je onderaan de vergaderopties
  3. Bij “meer acties” vind je de optie “opnemen“.
  4. Zodra de opname is gestart, krijgt iedereen in het gesprek een melding bovenin (iedereen zal dus zien dat de vergadering wordt opgenomen).
  5. Wil je de opname stoppen, dan kan je dat doen door alweer via “meer acties” de opname te stoppen.
  6. Je kunt nu de vergadering verlaten door op te hangen.
  7. Je ziet dan dat de opname wordt opgeslagen in Microsoft Stream.
  8. Zodra het bestand is opgeslagen, kan je via °°° naar je eigen kanaal in Stream. Als jij de organisator was van de opname, dan staat ze in jouw Stream-omgeving.
  9. Klik je weer op °°° dan kan je de video-details bijwerken (bv. om aan te geven wie de video mag zien). De klas waarbinnen je de opname maakte, staat automatisch geselecteerd.
  10. Vergeet niet na je aanpassingen op “toepassen” te klikken.

Hoe kan ik tijdens een Teams-vergadering mijn camera en microfoon aan/uit zetten

Je kan tijdens een Teams vergadering je camera en microfoon zelf bedienen via de balk onderaan je scherm:
Camera-symbool: je eigen camera aan of uit zetten
Microfoon-symbool: je eigen microfoon aan of uit zetten
Handje: leerlingen die gedempt zijn kunnen hun hand opsteken a.d.h.v. dit symbool wanneer ze iets willen zeggen/vragen

Hoe kan ik bestanden/mijn scherm delen tijdens een Teams-vergadering

Deel je….Als je dit wilt doen…Heel handig…
BureaubladHet volledige scherm weergeven, inclusief meldingen en andere activiteiten op het bureaubladJe moet naadloos meerdere vensters delen
VensterSlechts één venster weergeven en geen meldingen of andere activiteiten op het bureaubladJe hoeft slechts één item weer te geven en je wil de rest van het scherm voor jezelf houden
PowerPointEen PowerPoint-bestand tonen waar anderen mee kunnen werkenJe wil een presentatie delen en anderen in staat stellen om hun eigen tempo aan te houden
WhiteboardIn realtime samenwerken met anderen Je wil met anderen schetsen en je notities aan de vergadering toevoegen
OnenoteZelfde functies als whiteboardJe hebt exclusieve toegang
  1. Start je vergadering.
  2. Via °°° kan je deelnemers die al deel uitmaken van het team, toevoegen aan de vergadering.
  3. Je kan ook andere deelnemers toevoegen.
  4. Op het scherm zie je een “delen“-knopje.
    Je krijgt dan een overzicht van alles wat er op je computer openstaat.
  5. Sluit privézaken zoals je e-mail vooraf af, zodat ze niet in beeld komen.
  6. Zie je het bestand dat je wil weergeven niet meteen staan, dan kan je er via “browse” naar op zoek gaan.
    Bedenk wel, als je je bureaublad laat zien, dan kan je switchen tussen verschillende vensters die je wil laten zien. Kies je voor een specifiek bestand, dan zien de deelnemers enkel dat bestand.

BELANGRIJK I.V.M. AUDIO:

Door uw systeemaudio te delen, kunt u uw computeraudio via Teams naar deelnemers van de vergadering streamen.
U kunt dit gebruiken om een video- of audiofragment af te spelen als onderdeel van een presentatie.
Dit kan als volgt:

1. Selecteer Delen Knop Scherm delen
2. Vink daarna het vakje Systeemaudio opnemen aan (links).
3. Wanneer u deelt, wordt alle systeemaudio, met inbegrip van meldingen, gedeeld in de vergadering.

Notities:
– Het is niet mogelijk om de audio van de computer op te nemen tijdens het delen van een PowerPoint-bestand of whiteboard.
– Voorlopig ondersteunt Teams alleen systeemgeluid op Windows-apparaten.

Opdrachten in klasteams maken, bijhouden en controleren

1. In Teams kunnen leerkrachten opdrachten voor hun leerlingen maken, bijhouden en beoordelen.
  2. Begeef je naar het tabblad “opdrachten” > “maken
  3. Je kan ervoor kiezen een nieuwe of bestaande opdracht te gebruiken
  4. Voer een titel in, kies een categorie en geef instructies in
  5. Voer eventueel documenten of koppelingen toe die de leerlingen moeten gebruiken
  6. Bepaal het aantal punten voor de opdracht en stel de einddatum in
  7. Selecteer toewijzen wanneer de leerlingen de opdracht mogen zien.
  8. Wanneer je de opdracht hebt gemaakt, kan je filteren op de leerlingen die hun opdracht hebben ingeleverd.
Scroll naar top