Toneel

Met ons schooltoneel hebben we een dubbele dynamische beweging op het oog. Leerlingen en leraren gesteund door de hele collegegemeenschap treden in de schijnwerpers en zijn benieuwd naar het oordeel van de kijkers die door de tv en de allesoverheersende beeldcul­tuur in grote mate zijn gevormd (of misvormd ?). Met deze beweging naar buiten beogen we echter op de eerste plaats een beweging naar binnen. Onze leerlingen betreden de fasci­nerende wereld van expressie in al haar vormen: taal, muziek, klank, licht, dans, symbolische taal, manuele expressie in decor en kledij, … Zij zien alles afzon­derlijk groeien maar ervaren ook de harmonische samenhang van de verschillende onderdelen, die verbonden zijn vanuit een totaalconcept. Deze esthetische vorming, waarin ze volop participeren, wordt mee gedragen en gesteund door hun opvoeders van elke dag, die ze dan ook op een andere en vlottere manier leren kennen, benaderen en waarderen. Enkele recente toneelopvoeringen: “The Mission”, “Cyrano de Bergerac”, “Midzomernachtdroom”, “Scapin”, “Oedipus”, “Peter Pan”, “Burgerking”, “Irish Coffee”, “Romeo+Julia”.
In het voorjaar van 2013 stond voor het eerst in de collegetraditie een musical op het programma: een team van leerlingen en leerkrachten brachten de musical Fame.
In 2015 bracht een team van leerlingen en leerkrachten de productie “U weet er niets van”, samengesteld op basis van improvisaties door leerlingen met als resultaat een komische, satirische zoektocht van een jongen en een meisje naar “de wijsheid”.
In 2017 mochten we genieten van het stuk “Oedipus’ (kar)ma”: een hedendaagse interpretatie van een klassieker, geschreven en gespeeld door leerlingen en leerkrachten.

In de eerste graad kunnen de leerlingen die van woord en drama houden, lessen volgen in improvisatietheater (voor het 1ste jaar) of in toneel (voor het 2de jaar). De eigen creativiteit staat hierbij steeds voorop.

Print Friendly, PDF & Email